Siklós Endre: A színpad örök játékosa Venczel Vera

2023.10.06
Siklós Endre: A színpad örök játékosa Venczel Vera. Fotó: Ilovszky Árpád
Siklós Endre: A színpad örök játékosa Venczel Vera. Fotó: Ilovszky Árpád

2023. október 4-én megnyílt a Tolnay Klári Emlékházban Venczel Vera életmű-kiállítása. A kiállításmegnyitó alkalmával bemutatásra került Siklós Endre Venczel Veráról írt könyve, A színpad örök játékosa Venczel Vera című kötet. 


A Venczel Veráról megjelent könyv megvásárolható a Tolnay Klári Emlékházban!

Venczel Vera e róla szóló könyv megjelenése előtt néhány héttel halt meg. Nem érhette meg, tudomásom szerint, az egyetlen róla írt és kiadott könyv napvilágra jöttét.
A hazai művészvilág megrendülten és fájdalmasan fogadta halálhírét.
Rendkívüli tehetsége, 50 évnyi hűsége a Víghez, legendás hírű szerénysége, az élet féltése, feltétlen tisztelete, emberszeretete örök emberi értékként, példaként fog nemzete szívében megmaradni.
Siklós Endre a kötet összeállítójának írása
A telefonvonal másik oldalán…
Tárcsázom a számot, a vonal végén Venczel Vera művésznő jelentkezik be. Beszélgetni kezdünk sok mindenről, a világ jó, rossz dolgairól, az ember felborult értelmi és érzelmi világáról, majd előrukkolok szívet, lelket melengető vers, gondolatok, rövid történetek felolvasásával. Nem volt olyan alkalom, hogy ne dicsérte volna meg irodalmi válogatásaimat. Ez így ment legalább egy évig. Az utóbbi időben sajnos ritkultak telefonbeszélgetéseink. Napokkal ezelőtt, 2021. október 22-én bekövetkezett az, amiről nem akartam sokad magammal tudomást venni: betegségének végkifejlete…
Hiába tárcsázom ma már a megszokott számot, a telefonkagyló folyamatosan búgó hangja kegyetlen következetességgel tudatja:
a vonal másik végén nincs már aki felvegye, elment örökre a beszélgetőtárs, elment egy jobb, az isteni világba!

Siklós Endre