A Tolnay Klári Emlékház története

Az Emlékházban látható életműkiállítás Tolnay Klári 80. születésnapján nyílt meg a Várszínház galériájában, majd 1994-től 1999-ig gyakorlatilag körbeutazta az országot. A gyűjtemény végül Mohorán, Tolnay Klári egykori családi kúriájától nem messze talált otthonra. A Tolnay Klári Emlékházat 2000-ben avatta fel Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Az immár 21 éves Tolnay Klári Emlékház tárlata a színésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll.  

A kiállítás alapja a művésszé válás és a műveszetteremtés folyamatát rögzítő több mint 400 fotó, amely pillanatnyi voltuk egymásutániságában még élőbbé teszik a tárlat tárgyait. A fényképek nagy szerepeit és életének boldog pillanatait idézik, melyek alá a Művésznő írt is néhány sort, ami éppen azokról az eszébe jutott. A kiállított színpadi ruhák között láthatóak híres jelmezei, a palóc Katyi ruha, amelyben szülőföldje dalait énekelte, a "Vágy villamosa"-ból Blanche pongyolája, " Nóra" és "Maud" kosztümjei. Az emlékházban lelt otthonra a Vígszínházi öltözőasztala és a Tolnay család több mint 130 éves zongorája is. 2010 szeptemberétől megtekinthető a Nemzeti Színház féltve őrzött "Nagymama" kosztümjei. Mindezek mellett megtalálható itt munkássága elismeréseként kapott legbecsesebb emlékei a két Kossuth-díj, az Érdemes és Kiváló Művész kitüntetés és a Középkereszt.


Őszintén hiszünk abban, hogy egy ember emlékét a számára értékes tárgyakon keresztül méltó módon lehet ápolni, bemutatni, mely feladat rögtön küldetéssé magasztosul, ha XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjéről van szó.

TOLNAY KLÁRI KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI EGYESÜLET

A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület a Tolnay Klári Emlékház működtetésére alakult 2000-ben. 

Az Egyesület célja olyan szellemi műhely létrehozása, a művészet és kultúra népszerűsítésére, amely lehetővé teszi a korszerű és legszélesebb értelemben vett művészeti és kulturális tevékenységek bemutatását, különös figyelemmel a színművészetre és ennek érdekében népszerűsítő tevékenységet folytat, aminek keretében kiállításokat, előadásokat szervez. E cél érdekében felvállalja Tolnay Klári színművésznő művészi hagyatékának gondozását, ápolását, életmű-kiállításának szervezését, fejlesztését, védelmét, megóvását, továbbá népszerűsítő és ismeretterjesztő tevékenységet végez az alapítványi célok megvalósulása keretében.

AZ EGYESÜLET ELNÖKSÉGE,

MUNKATÁRSAINK

Juhász Judit

a Tolnay Klári Emlékház fővédnöke

Balla István

elnök

Légrádi Anna

elnökhelyettes

Beniczky Viktória

titkár

Balla Bence Ferdinánd

művészeti vezető

Balla Tünde

projekt manager, intézményvezető

Juhász M. Miklós

tervező grafikus

A TOLNAY KLÁRI MŰVÉSZETI-DÍJ

Névadója Tolnay Klári, a 20. század kiemelkedő színművésze. A művésznő születésének 100 éves centenáriuma alkalmából az egyesület 2014-ben újraalapította és kiterjesztette művészeti díjra.

Odaítélésére egy tíz főből álló, szakmai szervezetektől delegált kuratórium tesz javaslatot az alapítványi elnöknek. A díjakat az alapítványi elnök adományozza.

A díj 2006 óta Tolnay Klárit ábrázoló bronzplakett, Krasznai János szobrászművész alkotása. 2014 óta Tolnay Klári vadgerléit ábrázoló szobor, Mile Ibolya keramikusművész alkotása.

Díjazottjaink:

  • 2014: Vándor Éva és Reviczky Gábor
  • 2016: Kubik Anna és Venczel Vera
  • 2017: Bencze Ilona, Béres Ilona és Dunai Tamás
  • 2018: Zsurzs Kati, Császár Angela, Szilágyi Tibor
  • 2019: Pásztor Erzsi, Nagy Anna és Rátkai Erzsi
  • 2020: Tóth Enikő, Szersén Gyula és Blaskó Péter
  • 2021: Haumann Péter, Lukács Sándor és Nagy Viktor


Köszönet az Emlékház támogatóinak!