Balla István (Budapest, 1962. június 15. –) MSZOSZ-díjas bőrész-iparművész, a mohorai Tolnay Klári Emlékház alapítója és az azt működtető Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöke, Mohora község díszpolgára. Az Anyanyelvi Kultúránkért Alapítvány alapító, kuratóriumi tagja.

Balla István a Simon Ferenc Bőripari Szakközépiskolában érettségizett, majd ezt követően három évig gyakornok volt az Iparművészeti Vállalatnál, ahol iparművészektől leshette el a szakma fortélyait. Idővel tanulmányutakat tett Európa számos országában. Fél évig Strasbourgban tanult japán textilfestészetet, Romániában pedig az ortodox ikonfestészetet tanulmányozta, de Mexikóban is megfordult. Az iparművészet több ágazatából nyert tudását egyesítette, saját technikákat, szerszámokat kialakítva. Művészetét bőrészetnek keresztelte. Eleinte rusztikus felületű bőrikonokat készített. Makrisz Agamemnon szobrászművész mesterétől a fémszobrászatot tanulta, amit a bőrészetben szintén felhasznált, eljött a bőrszobrok korszaka. Ezt számos stílus és korszakváltás követte, Balla István bőrész munkáit immár több mint 150 önálló hazai, illetve külföldi kiállításon láthattuk Belgiumtól a Stefánia palotáig, a nagyvázsonyi Kinizsi Vár kápolnájától a Budapesti Operaház Királyi várójáig. Törökszentmiklóson, Tiszapüspökin és Mohorán nyári alkotótáborok keretében bőrművességet oktatott. Kimagasló iparművészeti és pedagógiai munkásságáért 2002-ben MSZOSZ-díjat kapott.

A színházrajongó művész egy kiállítása révén került közel Tolnay Klárihoz, akit egyik előadását követően felkeresett az öltözőjében, hogy felkérje közelgő kiállításának megnyitására. A Művésznő örömmel tett eleget a kérésnek. 

Majd elvállalta egy második kiállításom megnyitását is, én pedig az azt követő fogadáson elé álltam és megkértem, ajándékozzon nekem egy általa kiválasztott személyes emléket. Nem egy nagy értékű dologra gondoltam, hanem valami olyanra, ami tényleg közel áll hozzá. Elmentünk a lakására, és nekiláttunk válogatni. Mutatott mindenfélét, képeket, dísztárgyakat, de egyik sem fogott meg igazán. És akkor egy "Nesze, ez jó lesz?" felkiáltással a kezembe nyomta a babakori első kiscipőjét. Tulajdonképpen az egész emlékháznak ez a rézszegekkel kirakott, csontgombos, selyemmasnis, szattyánbőr cipőcske adta a kiindulási alapját. Amikor egy ilyen értéket kap az ember valakitől, az már kötelez bizonyos dolgokra.

 E babacipő arra inspirálta Balla Istvánt, hogy a művésznő közelgő 80. születésnapjára egy életmű-kiállítással köszöntse őt. A mai napig egyre bővülő Tolnay gyűjtemény vándorkiállításként indult, és 1994-től 1999-ig gyakorlatilag körbeutazta az országot. A gyűjtemény Mohorán, Tolnay Klári egykori családi kúriájától nem messze talált otthonra. Itt vásárolt házat Balla István, ahol megalapította a Tolnay Klári Emlékházat. A múzeumot 2000-ben avatta fel Mádl Ferenc köztársasági elnök. Balla István és családja azóta is ápolja a feledhetetlen színészkirálynő emlékét.

Balla István Tolnay Klári első kiscipőjével
Balla István Tolnay Klári első kiscipőjével

Balla István bőrész elismerései:

Köztársasági Elnöki Elismerő Oklevél (2000)

MSZOSZ-díj (2002)

Szontagh Pál-díj (2003)

A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevele (2022)


Válogatás Balla István bőrész munkáiból

"Krisztus"
"Krisztus"
"Szent Lídia"
"Szent Lídia"
"Mária"
"Mária"
"Ölelés" - bőrszobor
"Ölelés" - bőrszobor
"Sarki fény"
"Sarki fény"
"Valkűr" - bőrszobor
"Valkűr" - bőrszobor
"Fényösvény"
"Fényösvény"
"Bőrből faragott királylány" - bőrszobor
"Bőrből faragott királylány" - bőrszobor
"Széllel szemben"
"Széllel szemben"
"Cseresznyevirág"
"Cseresznyevirág"
"'Kabuki táncos"
"'Kabuki táncos"
"Pillangó kisasszony"
"Pillangó kisasszony"
"Őrizem a szemed"
"Őrizem a szemed"

Bőrészeti kiállításmegnyitók