Rendkívüli nyitvatartás a Tolnay Klári Emlékházban!

2022.10.28

2022. november 5-ig (szombat) 10:30-16:00 óráig, az érdeklődésre való tekintettel meghosszabbított nyitvatartással várja szeretettel látogatóit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán!


Az Emlékház a nyitvatartási időn kívül előzetes bejelentkezés alapján látogatható! 

Bejelentkezés az alábbi telefonszámokon, vagy e-mailben lehetséges:

Tel.: 06/35 373 106

06/30 912 8135

06/30 279 7406

E-mail: tolnayklariegyesulet@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/tolnayklarimuzeum


Állandó kiállítás

"Bálozni jöttem, színésznő lettem" - Tolnay Klári életmű-kiállítás

A kiállítás alapja a művésszé válás és a műveszetteremtés folyamatát rögzítő több mint 400 fotó, amely pillanatnyi voltuk egymásutániságában még élőbbé teszik a tárlat tárgyait. A fényképek nagy szerepeit és életének boldog pillanatait idézik, melyek alá a Művésznő írt is néhány sort, ami éppen azokról az eszébe jutott. A kiállított színpadi ruhák között láthatóak híres jelmezei, a palóc Katyi ruha, amelyben szülőföldje dalait énekelte, a "Vágy villamosa"-ból Blanche pongyolája, valamint "Nóra" és "Maud" kosztümjei. Az emlékházban lelt otthonra a Vígszínházi öltözőasztala és a Tolnay család 131 éves zongorája is. 2010 szeptemberétől megtekinthetőek a Nemzeti Színház féltve őrzött "Nagymama" kosztümjei is.

Mindezek mellett megtalálhatóak itt munkássága elismeréseként kapott legbecsesebb emlékei a két Kossuth-díj, az Érdemes és Kiváló Művész kitüntetés és a Középkereszt.

Időszaki kiállítás

Tokody Ilona jubileumi életmű-kiállítása

2022. 09. 17-én megnyílt Tokody Ilona jubileumi életmű-kiállítása a világhírű operaénekes pályafutásának 50. évfordulója alkalmából!

A rendezvény házigazdája Marton Árpád író, kulturális író volt. A művésznőt Nagy Viktor Jászai Mari-díjas rendező, Berkes János operaénekes, érdemes művész, Ember Csaba karnagy, Muskát András operaénekes, valamint Rátkai Erzsébet Ferenczi Noémi- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező, érdemes művész köszöntötte. Az eseményt Ember Csaba karnagy zongorajátéka, Kanyó András fuvolaművész és Klenyán Csaba Liszt Ferenc-díjas klarinétművész zenejátéka kísérte.

A kiállítást Balla István és Balla Bence Ferdinánd rendezte.


Híreink

Katyi

2022.11.02

Ráthonyi Ákos rendezésében 1942-ben mutatták be Tolnay Klári ikonikus alakításával a Katyi című filmet. A film, amelyben felcsendülnek palócföld népdalai is, könyvadaptáció, amely Soóky Margit író, a Sík könyvkiadó tulajdonosának egyetlen regénye. A kötet 1942-ben jelent meg és még abban az évben nagysikerű mozifilmet készítettek belőle.

Gyertyaláng

2022.11.01

Gyertyafénybe öltözött a Tolnay Klári Emlékház és udvara. Tolnay Klárira emlékezünk...

Tolnay Klári Budapest egyik klinikáján született 1914. július 17-én, de felnevelő faluja a Nógrád megyei Mohora volt. Édesapja négyszáz holdon gazdálkodott, nyolcszobás kúriában lakott a család. György bátyja két évvel idősebb volt, apja evangélikus vallását gyakorolta, Klári édesanyja katolikus hitében nőtt fel. A keresztségben a Rózsi nevet...

Az elmúlt héten egy igazi kuriózummal gazdagodott a Tolnay Klári Emlékház tárlata. Sándor István Mohora egykori tanácselnöke (1979-1990) adományaként érkezett az Emlékház gyűjteményébe egy keménykalap, amely egy felújítás alkalmával a Tolnay kúria padlásáról került elő 1983-ban. A kalap a budapesti Márfia kalapszalonban készült az 1920-as években.

Haumann Péter 2021. október 4-én betegség miatt nem vehette át a Tolnay Klári-díjat, ezért a díjátadóra 2022. február 9-én került sor a Magyar Művészeti Akadémia Makovecz termében, a Magyar Művészeti Akadémia szalonestjének keretében, művészbarátainak társaságában. A díjazott művészt köszöntötték: Császár Angela, Pásztor Erzsi, Piros Ildikó és Tóth...