Rendkívüli nyitvatartás a Tolnay Klári Emlékházban!

2022.10.28

2022. november 5-ig (szombat) 10:30-16:00 óráig, az érdeklődésre való tekintettel meghosszabbított nyitvatartással várja szeretettel látogatóit a Tolnay Klári Emlékház Mohorán!


Az Emlékház a nyitvatartási időn kívül előzetes bejelentkezés alapján látogatható! 

Bejelentkezés az alábbi telefonszámokon, vagy e-mailben lehetséges:

Tel.: 06/35 373 106

06/30 912 8135

06/30 279 7406

E-mail: tolnayklariegyesulet@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/tolnayklarimuzeum


Állandó kiállítás

"Bálozni jöttem, színésznő lettem" - Tolnay Klári életmű-kiállítás

A kiállítás alapja a művésszé válás és a műveszetteremtés folyamatát rögzítő több mint 400 fotó, amely pillanatnyi voltuk egymásutániságában még élőbbé teszik a tárlat tárgyait. A fényképek nagy szerepeit és életének boldog pillanatait idézik, melyek alá a Művésznő írt is néhány sort, ami éppen azokról az eszébe jutott. A kiállított színpadi ruhák között láthatóak híres jelmezei, a palóc Katyi ruha, amelyben szülőföldje dalait énekelte, a "Vágy villamosa"-ból Blanche pongyolája, valamint "Nóra" és "Maud" kosztümjei. Az emlékházban lelt otthonra a Vígszínházi öltözőasztala és a Tolnay család 131 éves zongorája is. 2010 szeptemberétől megtekinthetőek a Nemzeti Színház féltve őrzött "Nagymama" kosztümjei is.

Mindezek mellett megtalálhatóak itt munkássága elismeréseként kapott legbecsesebb emlékei a két Kossuth-díj, az Érdemes és Kiváló Művész kitüntetés és a Középkereszt.

Időszaki kiállítás

Tokody Ilona jubileumi életmű-kiállítása

2022. 09. 17-én megnyílt Tokody Ilona jubileumi életmű-kiállítása a világhírű operaénekes pályafutásának 50. évfordulója alkalmából!

A rendezvény házigazdája Marton Árpád író, kulturális író volt. A művésznőt Nagy Viktor Jászai Mari-díjas rendező, Berkes János operaénekes, érdemes művész, Ember Csaba karnagy, Muskát András operaénekes, valamint Rátkai Erzsébet Ferenczi Noémi- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező, érdemes művész köszöntötte. Az eseményt Ember Csaba karnagy zongorajátéka, Kanyó András fuvolaművész és Klenyán Csaba Liszt Ferenc-díjas klarinétművész zenejátéka kísérte.

A kiállítást Balla István és Balla Bence Ferdinánd rendezte.


Híreink

A Venczel Vera művészeti és szellemi hagyatékának feldolgozása, életmű-kiállításának és portréfilmjének létrehozása szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

25 évvel ezelőtt, 1998. október 27-én hunyt el a feledhetetlen Színészkirálynő, a kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, Tolnay Kári. Kimagasló életpályája 1934-től 1998-ig 64 évet ölel fel. Első kimagasló sikerét a Vígszínházban, 1938-ban érte el Jacques Deval vígjátékában, a Francia szobalányban, majd 1998-ban a Társasjáték New Yorkban...

Október 22-én két esztendeje hunyt el Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Vígszínház tagja, egy ország "Vicuskája". Venczel Vera utánozhatatlan játékstílusával és orgánumával, páratlan színművészi tehetségével és szerény, alázatos jellemével beírta magát a magyar színház- és filmtörténetbe. Az Egri csillagok, az...

2023. október 4-én megnyílt a Tolnay Klári Emlékházban Venczel Vera életmű-kiállítása. A kiállításmegnyitó alkalmával bemutatásra került Siklós Endre Venczel Veráról írt könyve, A színpad örök játékosa Venczel Vera című kötet.

Egri csillagok

2023.10.06

2023. október 4-én megnyílt a Tolnay Klári Emlékházban Venczel Vera életmű-kiállítása. Venczel Vera – az Egri csillagok Vicuskája – emlékére és e kiállítás megszületésére és remélt sikerére mivel mással koccinthattak a résztvevők, mint az egerszalóki Juhász Pincészet által felajánlott két borral, az Egri bikavérrel, amelyet egykor a várvédők is...