Rendkívüli nyitvatarás a Tolnay Klári Emlékházban

2021.10.28

November 1-én, hétfőn rendkívüli nyitvatartással várja kedves látogatóit a Tolnay Klári Emlékház!

Az Emlékházban látható életműkiállítás Tolnay Klári 80. születésnapján nyílt meg a Várszínház galériájában, majd 1994-től 1999-ig gyakorlatilag körbeutazta az országot. A gyűjtemény végül Mohorán, Tolnay Klári egykori családi kúriájától nem messze talált otthonra. A Tolnay Klári Emlékházat 2000-ben avatta fel Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Az immár 21 éves Tolnay Klári Emlékház tárlata a színésznő életútját bemutató fényképekből, személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből, nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből áll.

A kiállítás alapja a művésszé válás és a műveszetteremtés folyamatát rögzítő több mint 400 fotó, amely pillanatnyi voltuk egymásutániságában még élőbbé teszik a tárlat tárgyait. A fényképek nagy szerepeit és életének boldog pillanatait idézik, melyek alá a Művésznő írt is néhány sort, ami éppen azokról az eszébe jutott. A kiállított színpadi ruhák között láthatóak híres jelmezei, a palóc Katyi ruha, amelyben szülőföldje dalait énekelte, a "Vágy villamosa"-ból Blanche pongyolája, " Nóra" és "Maud" kosztümjei. Az emlékházban lelt otthonra a Vígszínházi öltözőasztala és a Tolnay család több mint 130 éves zongorája is. 2010 szeptemberétől megtekinthető a Nemzeti Színház féltve őrzött "Nagymama" kosztümjei. Mindezek mellett megtalálható itt munkássága elismeréseként kapott legbecsesebb emlékei a két Kossuth-díj, az Érdemes és Kiváló Művész kitüntetés és a Középkereszt.